Hoe een vijverpomp op te zetten
Een Oase vijverpomp is een onderdompelbaar waterverplaatsingsapparaat dat ontworpen is om uw vijver of waterpartij in beweging te houden en te beluchten. Beluchting is belangrijk om het water gezond te houden, en niet alleen omdat het er mooi uitziet. Vissen hebben zuurstof nodig om te ademen, en planten hebben zuurstof nodig om te groeien. Zonder lucht in het water zullen vissen moeite hebben om te zwemmen en zullen planten niet in staat zijn om overtollig CO2 af te geven aan de atmosfeer. Maar hoewel ze noodzakelijk zijn om onze vijvers gezond te houden, kan het installeren van een vijverpomp lastig zijn – vooral als u er nog nooit een hebt geïnstalleerd. Een vijverpomp heeft specifieke omstandigheden nodig om effectief te kunnen werken: De pomp heeft een ruimte nodig van 9 tot 19 liter met een vrije hoogte van ten minste 1,5 meter; er moet een spanning beschikbaar zijn van 75 tot 115 volt; er moet een aardlekschakelaar aanwezig zijn binnen een straal van 1,5 meter; en de pomp moet toegankelijk zijn zonder overstek of laag plafond. In het ideale geval wilt u ook dat er tussen de 0,5 en 0,9 ampère beschikbaar is voor de stroom die de pomp verbruikt.
Wat is een vijverpomp?
Een vijverpomp is een mechanische waterpomp die speciaal is ontworpen voor gebruik in een waterpartij zoals een vijver of een aquarium. De pomp wordt in het water geïnstalleerd en aangesloten op een externe waterpomp om water uit de vijver te halen en weer naar binnen te pompen. Vijverpompen zijn er in verschillende maten en zijn ontworpen om het water in uw vijver of waterpartij op een voor het oog aangename manier te verplaatsen en tegelijk het water gezond te houden voor vissen en planten. Ze zijn niet bedoeld om grote hoeveelheden water te verplaatsen, zoals een dompelpomp. Een dompelpomp wordt gebruikt voor grote waterstromen zoals een zwembad of een groot aquarium met meerdere vissen.
Hoe werkt een vijverpomp?
Een vijverpomp duwt water door een slang en aan het andere uiteinde weer naar buiten. Het water laat een wiel in de pomp draaien, dat vervolgens een kleiner wiel in de slang laat draaien. Het kleinere wieltje trekt water van buiten de slang naar binnen en pompt het terug in uw vijver. Een vijverpomp gebruikt een kleine motor om een turbine te laten draaien en water door een buis te laten stromen. Het water laat de motor draaien en wordt dan door de buis in een andere richting naar buiten geduwd. Moderne vijverpompen zijn zo ontworpen dat ze onder de waterlijn zitten en een ingebouwde terugslagklep hebben om te voorkomen dat er water terug in de pomp komt.
Waar moet u uw vijverpomp plaatsen?
Een vijverpomp moet zo dicht mogelijk bij het midden van de waterpartij worden geïnstalleerd. Hoe dichter de pomp zich in het midden van de vijver bevindt, hoe minder water er rondgeduwd zal worden, aangezien de pomp het water in één richting duwt. Maar als u een vispomp gebruikt, kunt u deze het beste zo plaatsen dat de vissen er gemakkelijk bij kunnen en zich kunnen voeden met de insecten die erin verstrikt raken. Pompen moeten ook zo worden geplaatst dat het snoer niet wordt afgekneld door stenen of ander afval. Zorg ervoor dat de pomp niet op een plaats staat waar vissen in de pomp kunnen zwemmen en vast kunnen komen te zitten, en plaats de pomp niet waar het snoer beschadigd kan raken door stenen of ander afval.
Belangrijke kenmerken waarop u moet letten bij het kopen van een pomp
– Opvoerhoogte – De opvoerhoogte van een pomp is de verticale afstand tussen de inlaat en de uitlaat van de pomp. Dit is belangrijk om in overweging te nemen bij het kopen van een pomp, want als u niet genoeg opvoerhoogte hebt, kan de waterstroom niet sterk genoeg zijn om uw waterpartij te bereiken. – Opvoerdruk – De opvoerdruk van een pomp houdt verband met het waterdebiet en wordt gemeten in pounds per square inch (PSI). De opvoerdruk is de maximale druk die een pomp kan genereren. – Waterdebiet – Het waterdebiet is het volume water dat een pomp per minuut kan verplaatsen. Het is belangrijk hiermee rekening te houden bij de aankoop van een pomp, want als de pomp te klein is, zal hij niet in staat zijn om de hoeveelheid water te verplaatsen die nodig is om uw vijver goed te kopen. – Voltage – Het voltage van een pomp is belangrijk om in overweging te nemen omdat het de hoeveelheid stroom bepaalt die de pomp zal verbruiken. Dit is belangrijk omdat u erop moet letten dat u voldoende stroomsterkte hebt om de pomp van stroom te voorzien. Als de spanning te hoog of de stroomsterkte te laag is, bestaat het risico dat de pomp doorbrandt. – Lengte van het snoer – De lengte van het snoer is belangrijk omdat dit bepaalt hoeveel ruimte u hebt om de pomp te installeren en waar u hem kunt plaatsen.
Dingen om op te letten bij het installeren van een vijverpomp
– Aardlekschakelaar – Een aardlekschakelaar is belangrijk omdat hij de stroom naar de pomp uitschakelt als hij water in de pomp detecteert. Dit is belangrijk omdat u zo kunt voorkomen dat de pomp kapot gaat als er water in de pomp terechtkomt. – Ruimte rond de pomp – U moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte rond de pomp is. U moet ten minste 5 meter draad en 5 meter pijp. U moet er ook voor zorgen dat er geen laaghangende of bovengrondse obstructies zijn waardoor het snoer in de knoop kan raken of de pijp kan worden verpletterd. – Waterdebiet – U moet ervoor zorgen dat het debiet van uw pomp voldoende is om uw waterpartij te bereiken. U kunt dit doen door de afstand tussen uw pomp en uw waterpartij te meten en dat getal te vermenigvuldigen met het aantal liters per minuut (GPM) waarvoor uw pomp geschikt is. – Diameter van de leiding – U moet er ook voor zorgen dat de diameter van de leiding groot genoeg is om de verwachte hoeveelheid water te verplaatsen. Om dit te doen, moet u weten voor hoeveel GPM uw pomp geschikt is en vervolgens dat getal vermenigvuldigen met 2 of 3 om de minimale diameter in inches voor uw leiding te krijgen.
Laatste woorden
Vijverpompen zijn een noodzakelijk onderdeel van het gezond houden van uw vijver, maar ze kunnen lastig te installeren zijn. Zorg ervoor dat u weet wat u doet wanneer u een pomp installeert, anders loopt u het risico dat u de pomp doodt voordat hij de kans heeft gehad om zijn werk te doen.